HTML

BlogoLó

Misztifikációmentes lovazás varázslás nélkül, realisztikusan

Friss topikok

Címkék

A problémák kialakulása érintőlegesen I.

2014.07.30. 10:08 Mézner Ferenc

Hol is kezdjem ? mi is a probléma?  A probléma az maga a LÓ  :) , ha nincs ló nincs probléma  .....mármint lovas szemszögből :) . Sokan még mindig elkövetik azt a hibát, hogy otthon felnevelik a kapott/ajándék/vett csikót , és jó lesz majd a gyereknek mert hozzászokik, együtt nőnek fel. Ez ugye régóta lerágott csontként működik, mindenki ismeri, hallotta. Ez persze nem jó, mint ahogy az sem, ha a lovunkat egyedül tartjuk ló társ nélkül hosszú ideig. A legjobb ló nevelési mód a ménesi, ugye ezt is mindenki tudja. Mert ott szocializálódik a delikvens, ló módjára. Az otthon egyedül felnevelt ló nem kap "ménesi", ló ingereket, "ló életet" nincsenek nem lehetnek rá hatással a csoport tagjai, nem alakulhatnak ki barátságok, adok-kapok ló játékok vagyis a lószocializálódás. Az otthon egyke és kellő tapasztalat hiányában felnevelt ló rengeteg problémát rejt magában a későbbiek során. Először is mindig az ember lesz az ereje fitogtatásának a mércéje, központja és esetlegesen  a beosztottja. :) Mindig addig lesz együttműködő, ameddig ő akarja. Az ilyen lovakkal sokkal nehezebb a későbbiekben mert rendkívüli módon megnő az egójuk ami természetes, hiszen abban nőttek fel és egyre jobban tisztába lettek az erejükkel. Egyre dominánsabbak lettek, még ha bizonyos kompromisszumokban benne is vannak de csak egy bizonyos pontig. Vannak lovak akikkel viszonylag jól ki lehet jönni és vannak akiket eladásuk után(mert a gazda már nem bír vele és/vagy félti a testi épségét, stb.) "rendkívüli" attak éri (helyére teszi)  egy tapasztalt lovas által. Ezek a lovak sokszor "megkérdezik" a lovast, hogy -kedves gazdám, biztos TE vagy a főnök????  A lovasnak már a "kérdezés" előtt kell válaszolnia, jeleznie mert érzi, tudja, hogy nemsokára jön a kérdés. Ismét és ismét.... :) Ezek a válaszok egy mozdulat, hang és jön is a válasz.. oké oké  :) Ha mégis úgy hozza a sors( de nem kéne), hogy egyedül neveljük fel a lovat, vegyünk igénybe tapasztalt segítséget ezáltal nagyon sok kellemetlenségtől szabadulunk meg.
Alap probléma, hogy az ilyen lovakkal emberi módon bánnak a szó szoros értelmében, mert eleinte aranyos, cuki, édi. :) Már a pár hónapos csikó is nagyon hamar rájön, hogy ki is valójában a főnök, ráadásul még játszhat is velünk, ami persze számunkra eléggé fájdalmas tud lenni. :) Egy idő után meg kimondott életveszély. Ezek persze mind általánosságok, lerágott hús :) de mégis ezekből fejlődik ki a... izé.

folyt köv.

mystfreehorse_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mystfreehorse.blog.hu/api/trackback/id/tr556559003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása