HTML

BlogoLó

Misztifikációmentes lovazás varázslás nélkül, realisztikusan

Friss topikok

Címkék

Azok a félelmetes dolgok I. Zabla és kikötőszár

2014.08.03. 18:11 Mézner Ferenc

1. Még mindig !! félelmetes dolgok vannak a lovasok kezében mint például...... a zabla. Nem csökken az ellenérzés iránta, bizonyos körökben. Nehezen válik a kínzó vasból, valós kommunikációs eszközzé. Még mindig rengeteg előítélet van a szerencsétlen zabla iránt. Pedig már láttam zabla nélküli zablát is :D egy hirdetésen, ami persze nem zabla csak "zabola" mert ami zabla néven fut azt a ló szájába teszik de ki tudja mit hoz a jövő. ( Lehet, majd egyszer lesz lézer zabla is akár). Ebből persze vannak viták, hogy milyen kínzás a ló szájába tenni egy kemény hideg vasat, fémet, akármit. Főleg csikó szájába nem való. Pedig, ha jól használják nem okoz semmiféle kárt a lóban még akkor sem, ha rögtön zablával kezdik a képzést. A leggyakoribb alap kezdés a futószár, Itt sem látok semmi kivetni valót, ha rögtön "felzablázzuk" a lovat de érdemes/célszerű, pálcás zablát tenni egy csikóra. Rosszat nem tesz a megfelelő kezekben. Mint ahogy minden zabla nélküli kantárt is szoknia, szoktatni kell a lóhoz.  Fontos a  kantárnál a figyelmes-pontos beállítás, a zabla mérete, nagysága és nem utolsó sorban a kéz amelyik fogja. A kéznek persze mindegy a mérete, szőrössége, simasága, Itt is a tapasztaltság  a lényeg. :) Tehát ne féljünk a zablától mert nem az bántja a lovat, hanem a "kéz" ami hozzá van csatlakoztatva.

2. A kikötőszár. A másik szintén félelmetes dolog ez a bőr szíjacska. Ebből is többféle van a legegyszerűbb és szinte a legjobb a hagyományos, gumi karikával vagy anélküli sima, mezei kikötőszár. Ez is félelmet kiváltó szerkentyű, mivel leszorítja, behúzza a ló fejét, nem engedi a nyakszabadságot, miközben a ló száját a fenekéig húzza és mindent gátol miközben szenved a ló, csikó. Ez tényleg így is van! Ha.... úgy tesszük fel, ahogy nem kéne, ellenben segíti a csikó képzését, megkönnyíti a lovas munkáját. Mert miért ne használjuk ki azokat a valóban segéd/segítő dolgokat, amit kitaláltak és nagy haszonnal használtak? Anélkül is lehet, persze, hiszen ezerféle  képzési mód, tudás, hagyomány van. De nem látom kárát, inkább hasznát, ha megfelelően használjuk. Itt is a helyes használaton, beállításon múlik minden. Egy apróság. Ugye mindig azt Írják, hogy a belső kikötő szárat, csatoljuk két lukkal rövidebbre, mert a köríven a fej tartásához és a ló belső rövidüléséhez igazodik. Namármost. Egy kezdő lónak a fej tartása  és a teste( belső fele) rövidülése íven/sem  egyenlő egy képzett lóéval és a képzett lovat sem úgy kormányozzák mint a biciklit. Vagyis én egyforma csatolást szoktam csinálni (egyéni szocpol) :) de valószínűleg sokan sokféleképp használják. Írtak már sokan sokféle szak leírást a futószárazásról de nekem eléggé misztikusnak tünt. :) A  jó* futószárazáshoz elég a jó szem azaz, a 'ló látása egységesen ' a ló mozgásának elemző képessége, a 'folyamatosság látása' (ütem-iram érzékelése), a ló jeleinek érzékelése és időbeni reagálása és persze a kéz. Ami velemenő, kitartó netán húzó de mindenképp engedő.

* lovat fejlesztő

mystfreehorse_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mystfreehorse.blog.hu/api/trackback/id/tr596570591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása