HTML

BlogoLó

Misztifikációmentes lovazás varázslás nélkül, realisztikusan

Friss topikok

Címkék

Egy elrontott ló pár napja...II.

2014.09.27. 19:36 Mézner Ferenc

"Az egyik mondatodban szerepelt a „funkcionalitás” szó. Úgy véled, hogy a lovak napjainkban elveszítették azt a képességüket, hogy azzal a céllal rendelkezzenek, hogy egy feladatot az emberrel együttműködve hajtsanak végre és hogy a végrehajtott feladat rendelkezzen funkcióval számukra. Ez a kérdés már több, mint 100 éve foglalkoztatja a tudósokat. A lovak nem képesek a jövőben gondolkodni és nem képesek a funkcionális feladat végrehajtásba belegondolni.

Az én egész képzésem arra épül, hogy a lovak csak az adott pillanatban gondolkodnak. Minden egyéb hit, ami arra irányul, hogy azért oldanak meg egy problémát, hogy nekünk kedvezzenek, hamis. Amit nekünk meg kell tenni az az, hogy olyan környezetet teremtsünk, amiben a ló megtalálja az utat a legkisebb ellenállás felé. Amint ezt elértük, meg kell jutalmaznunk azt a viselkedést, amit szeretnénk, és korrigálni azt, amit nem. Körülbelül 70.000 lótól volt alkalmam tanulni, és megállapíthatom, hogy azok az emberek és trénerek, akik antropomorfizálják (emberi tulajdonságokkal ruházzák fel) a lovakat, idővel nagyon csalódottak lesznek munkájuk eredményével.” 

Hadd kezdjem az egyik kedvenc suttogóm gyötrődő kérdésére ( látja e a ló a tréningek jótékony és edző hatását, következményét, folyamadványát? Fölfogja -e? ) adott, Mesteri válasszal. Röviden, magyarul ....nincs fény az alagút végén, hiába állította az ellenkezőjét egy régebbi magyar mestersuttogó.

Na.......a második nyergelésnél (nálam) már teljesen rendben volt a ló. Nem félt, bizalommal jött oda és elvette a lekenyerező füvecskét, földről felvett répát :D , habár mástól a répát nem fogadta el,(láttam) ette meg és elfordult, elment. Ennyire hasznos, ha érdemben suttogunk ,vakargatjuk, keféljük, pöszmögölünk :) mert kivívjuk a bizalmat, azaz nem fél tőlünk a ló. Tehát, ahogy bementem a karámba, odajött és ...pucolás, nyergelés. A kényelmi szempont is simán megy. Mármint oda vezetni egy hokedlihez és arról felülni reá... bár tudtam, hogy ez elsőre is megy , mert egyébként nyugodt ló lehetett. Csak egy kis elvadulás volt épp a palettán. Felülés után már rögtön érezhető volt az előző lovazás jótékony hatása. Bár még jó párszor kifeszült ügetésben , de hát ez a dolga :) A lovazás nagy részét szépen egyensúlyban, száron tette meg. A kanyarokat, íveket, "kígyó vonalakat" is hajlékonyan abszolválta. A "combra való engedés" is elég szépen ment lépésben, ügetésben. szóval egész tűrhető volt. Vágtában az "egész röviden" volt a nyerő, de csakis a pillanatnyilag elérhető legjobb, puha állapotból beugratva. Így lehetett elég konszolidált vágtatást létre hozni. Abban a pillanatban ahogy kicsit többet kértem fokozásban, iramban előjött a rettegés foka. Pullozás, fejcsapkodás, szökkenések. De már ez sem akkora erővel és intenzitással de még mindig eléggé kellemetlenül. Végül is a javulás útjára lépett. Lentről- fentről..... ez a lényeg. A "csatlakoztatáshoz" nem feltétlen kell lekergetni a lábáról a lovat de  ezt is lova válogatja. Van amelyik  ló igényli :) mert van ám ilyen is. A ló bizalmát elsősorban a fizikai és nem a szellemi testyén keresztül lehet elnyerni. A testyén keresztül a szellemit is birtokba véve. Mint a nőknél :D :D :) mondjuk ez eléggé tág fogalom de kinek mi a "szisztémája" :)

folyt. köv.

Logo2.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mystfreehorse.blog.hu/api/trackback/id/tr596737171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása